Gezondheid

Is het wel gezond om je hond plantaardig te voeden?

Voor we startten met Andapanda deden we heel wat onderzoek en maakten we de website www.veganda.eu . Zelf schreven we een samenvatting van onze bevindingen in dit artikel. 

Onze conclusie is duidelijk. Ja, een plantaardig dieet kan perfect voor gezonde honden, mits de plantaardige voeding over alle voedingsstoffen beschikt.

Dit zijn dus twee belangrijke voorwaarden.

Het kan voor gezonde honden. Heeft je hond aangepaste (veterinaire) voeding nodig, dan is er jammer genoeg nog een beperkt assortiment . Dat wil zeggen dat voor verscheidene aandoeningen er geen plantaardige optie beschikbaar is en er zou gewerkt moeten worden met allerlei supplementen om de voeding af te stemmen op de specifieke noden. Dit is vaak een complexe (en dure) zoektocht die best gedaan wordt onder deskundige begeleiding. We raden dan ook altijd aan om contact op te nemen met de faculteit Diergeneeskunde van de UGent of in Nederland met de Universiteit Utrecht. Bij Andapanda raden we dan ook sterk aan om je hond sowieso goed te laten opvolgen door een dierenarts (die op de hoogte is van het dieet) om te weten of de conventionele voeding nog volstaat. (Ook voor honden die wel dierlijke voeding consumeren raden we dit overigens ten zeerste aan!)

De tweede voorwaarde is dat de voeding over alle nodige voedingstoffen moet beschikken. Hier kan Andapanda jullie wel helpen. In ons assortiment brokken zullen jullie enkel producten vinden die werden samengesteld door een team van dierenartsen/voedingspecialisten en die voldoen aan alle FEDIAF-criteria.

Mochten jullie zelf willen koken voor jullie hond raden we jullie aan om dit altijd onder begeleiding van een dierenarts en voedingsdeskundige te doen. Het is zeer complex om in je eigen keuken exact op te volgen wat de totale voedingswaarde na het kookproces nog is, en dit voor alle benodigde voedingsstoffen. Vandaar dat we dan ook gemakkelijkheidshalve aanraden om je hond volwaardige brokken te geven van een merk dat wél deze kwaliteitscontrole kan uitvoeren en dus een compleet dieet kan garanderen.

 Om te weten of je hond gezond is en alle voedingstoffen opneemt raden we sterk aan om het bloed en plasma te laten testen op tekorten. Hiervoor bieden we jullie jaarlijks 10% korting.* Heb je je hond laten testen en wil je van deze korting genieten? Stuur dan een mailtje naar bart@veganda.eu .

 Ons verhaal op TVL.

Ietwat gênant, zo mediageniek zijn we niet. Ons interview op TVL in volle coronacrisis (in het midden van de verhuis van Diepenbeek naar Helchteren).

Kan het voor katten?

Andapanda verkoopt enkel plantaardig voer voor gezonde honden. Dus niet voor katten. Voor katten werd ons dit namelijk unaniem afgeraden door de wetenschappers bij wie we informeerden. Er bestaat onderzoek dat de mogelijke negatieve gevolgen in kaart brengt, dit zijn voornamelijk verhoogde risico's voor urinewegaandoeningen. (FLUTD, Feline Lower Urinary Tract Disease) Er bestaan anekdotische gevallen van katten die er wel in slagen gezond oud te worden op plantaardige voeding. Toch blijkt het niet te voorspellen of een plantaardig dieet geschikt is voor een welbepaalde kat en is de schade vaak onomkeerbaar. Het is dus een grote gok om je kat vegan te voeden, een gok die zeer pijnlijk en fataal kan aflopen. Vandaar dat we dit dan ook niet willen verkopen en het ook expliciet afraden aan onze klanten.

("A cross-sectional study of owner-reported health in Canadian and American cats fed meat- and plant-based diets" is een van de laatste studies waar soms nog wel naar verwezen wordt door de voorstanders. Wij spraken echter met de leidinggevende van dit onderzoek, dr. Sarah Dodd. Zij wees ons op de grote bias o.w.v. de zelfrapportering van de baasjes in dit onderzoek en het gebrek aan controle en blijft vegan voer voor katten afraden. -Ondanks de vaak misleidende titels die gepaard gingen met de publicatie van dit onderzoek zoals: "Vegan Cats Live Long And Healthy Lives", dit is dus zeker niet wat er in het onderzoek van de Universiteit van Guelph staat.)

 

Is het wel vegan om een huisdier te houden?

Bij Andapanda zijn we van oordeel dat een huisdier een achterhaald concept is. Dieren hoeven niet opgeëist te worden door een menselijk dier en dan tot een bepaald gedrag geconditioneerd te worden. We zullen dan ook steeds afraden om deze industrie mee in stand te houden. 

De asielcentra zitten vol met leuke honden die een tweede kans verdienen. Dus aub, adopteer een van deze schatjes in plaats van fokkers rijk te maken!

 

 

* Deze korting is beperkt tot een bedrag van 25 euro per hond. (10% van 250 euro)