Over ons

Andapanda

Anda eet al jaren lekkere en gezonde vegetarische hondenbrokken. Jammer genoeg waren ze moeilijk te verkrijgen in België, vandaar dat we besloten hebben hier een kleine winkel voor te openen eerst in Diepenbeek, maar tegenwoordig zitten we in Helchteren (en Veldwezelt).

Omdat de wetenschap zegt dat het kan en er al meer dan genoeg goede voorbeelden zijn willen we het plantaardig voeden van de hond als huisdier promoten. De wetenschap is ook duidelijk over de gevaren van een geïmproviseerd dieet en niet alle veganistische merken scoren schitterend bij gedane tests. 

Andapanda zal enkel merken aanbieden waarvan we weten dat ze volwaardige brokken of natvoer aanbieden die we aan Anda zouden toevertrouwen.

Bij het snoep en de kluiven zijn de voedingstoffen minder belangrijk, deze moeten vooral lekker zijn. Toch kiezen we enkel voor producten vervaardigd uit hoogwaardige ingrediënten en zonder veel additieven.

Voor het lanceren van onze website contacteerden we de voedingsspecialisten van de twaalf beste universiteiten* op vlak van diergeneeskunde. Zij wezen ons op de relevante studies, uitten hun bezorgdheden maar waren uiteindelijk unaniem positief over het initiatief van Andapanda! (Op onze informatieve website www.veganda.eu hebben we deze studies verzameld.)

Waarom Andapanda?

Het is niet enkel Anda's favoriete koosnaampje. Panda's behoren net als honden tot de orde van carnivora, maar zijn daarom nog geen vleeseters. Dit misverstand willen we met Andapanda uit de wereld helpen.

Honden zijn dan wel geen herbivoren zoals de panda's, het zijn wel omnivoren, wat betekent dat ze, mits de nodige zorg, perfect gezond kunnen zijn wanneer ze plantaardig worden gevoed.

Net zoals met de panda's moet er ook met de hondenvoeding verantwoordelijk worden omgesprongen. Je hond gewoon de restjes voorschotelen van je eigen veganistische maaltijden zal niet voldoende zijn.

Dierenartsen raden nog steeds droge brokken aan als belangrijkste voedingsbron, afwisselen of aanvullen met degelijk nat voer of huisbereid voer kan zeker. Je hond zal de afwisseling appreciëren -maar kijk uit dat zij/hij erna nog terug wil naar de brokken!-. Er zijn goede websites met goede recepten dus kies je toch voor de eigen keuken informeer je dan zeker en zorg voor de juiste supplementen!

Droge brokken (al dan niet afgewisseld met natvoer) zijn echter het zekerste dieet en ook het dieet waar we voor Anda voor kiezen. Ook al krijgt ze af en toe ook een zelfgemaakt gerecht. (En meer dan genoeg snoepjes.)

 Gezonde gelukkige vegan hond

 Anda is een gezonde hond die voldoende beweging krijgt.

Voor honden met een bepaalde aandoening of honden die veterinaire voeding nodig hebben is het plantaardige assortiment nog beperkt en raden we zeker aan om een hondenvoedingsdeskundige te contacteren om te zien of het alsnog mogelijk is met bepaalde supplementen te werken.

Wij raden in België de zeer kritische Voedingsadviezen van de UGent aan. Je zal dan wel expliciet moeten vermelden dat je liefst een plantaardige optie zou willen. Besef wel dat er geen enkele garantie is dat ze jullie deze optie kunnen bieden. We zijn wel steeds bereid om binnen de Europese markt mee te zoeken naar de vereiste supplementen of brokken.  

Vegan en toch huisdieren?

Bij Andapanda hebben we in principe bedenkingen bij het houden van huisdieren. Echter, we moeten de realiteit erkennen dat er op onze planeet momenteel veel dieren zijn die het best gedijen wanneer ze nauw samenleven, zij het in gevangenschap, met menselijke vrienden. We veroordelen echter het fokken van dieren voor commercieel gewin of louter als hobby.

De asielen zitten overvol en er zijn al meer dieren die een liefdevolle thuis verdienen dan we kunnen helpen. Vandaar zijn we duidelijk voor #adoptdontshop .

 

* De lijst van beste universiteiten namen we van de website www.topuniversities.com, we contacteerden de top 10 van de twee laatst beschikbare jaren (2018 en 2019). Sommigen waren laaiend enthousiast, anderen eerder sceptisch en één universiteit -respectvol- ronduit afkeurend (owv 'ethische' bezwaren). Maar niemand van de gecontacteerde specialisten zei dat dierlijke producten noodzakelijk zijn voor de goede gezondheid van je hond.

De lijst:

Royal Veterinary College, University of London
University of California, Davis (UCD)
Utrecht University
University of Cambridge
Cornell University
University of Edinburgh
University of Guelph
Ohio State University, Columbus
University of Sydney
University of Liverpool
University of Pennsylvania
Texas A&M University

Universiteit van Wageningen