Gezondheid

Is het wel gezond om je hond plantaardig te voeden?

Voor we startten met Andapanda deden we heel wat onderzoek en maakten we de website www.veganda.eu . Zelf schreven we een samenvatting van onze bevindingen in dit artikel. 

Onze conclusie is duidelijk. Ja, een plantaardig dieet kan perfect voor gezonde honden, mits de plantaardige voeding over alle voedingsstoffen beschikt.

Dit zijn dus twee belangrijke voorwaarden.

Het kan voor gezonde honden. Heeft je hond aangepaste (veterinaire) voeding nodig, dan is er jammer genoeg nog een beperkt assortiment . Dat wil zeggen dat voor verscheidene aandoeningen er geen plantaardige optie beschikbaar is en er zou gewerkt moeten worden met allerlei supplementen om de voeding af te stemmen op de specifieke noden. Dit is vaak een complexe (en dure) zoektocht die best gedaan wordt onder deskundige begeleiding. We raden dan ook altijd aan om contact op te nemen met de faculteit Diergeneeskunde van de UGent of in Nederland met de Universiteit Utrecht. Bij Andapanda raden we dan ook sterk aan om je hond sowieso goed te laten opvolgen door een dierenarts (die op de hoogte is van het dieet) om te weten of de conventionele voeding nog volstaat. (Ook voor honden die wel dierlijke voeding consumeren raden we dit overigens ten zeerste aan!)

De tweede voorwaarde is dat de voeding over alle nodige voedingstoffen moet beschikken. Hier kan Andapanda jullie wel helpen. In ons assortiment brokken zullen jullie enkel producten vinden die werden samengesteld door een team van dierenartsen/voedingspecialisten en die voldoen aan alle FEDIAF-criteria.

Mochten jullie zelf willen koken voor jullie hond raden we jullie aan om dit altijd onder begeleiding van een dierenarts en voedingsdeskundige te doen. Het is zeer complex om in je eigen keuken exact op te volgen wat de totale voedingswaarde na het kookproces nog is, en dit voor alle benodigde voedingsstoffen. Vandaar dat we dan ook gemakkelijkheidshalve aanraden om je hond volwaardige brokken te geven van een merk dat wél deze kwaliteitscontrole kan uitvoeren en dus een compleet dieet kan garanderen.